NOR9132
ALBATROSS
OSLO

Reisebrev 6 - Kanaltur i Holland

(15. oktober 2005)

Vi var nokså slitne etter tre nattseilaser da vi var i Den Helder. Ikke at det er så spesielt med nattseilas, det blir jo det normale når vi krysser Atlantern. Det spesielle er Nordsjøen. Bølgene er krappe, kommer fra alle kanter og lager mye husking. Det skyldes at Nordsjøen er et lite hav, at den er så grunn og at tidevannet er særlig aktivt i dette området. Og så var vi selvfølelig urutinerte.

 Det var første gang vi måtte seile om natta. I alle fall hadde vi alle tre behov for noe annet enn uryddig sjø, og så dro vi mandag ettermiddag inn i Noordhollandsch Kanaal. Den går fra Den Helder via Alkmaar til Amsterdam. Kanalen er smal, man skal passe på å holde seg nær midten for ikke å ta nedi bånn. Det gjorde vi et par ganger, men det er jo ikke akkurat som å treffe på mor Norge, så det gjorde ingenting, bare litt skliing i leira. Kanalene er 3-4 meter dype på midten og mye mindre på sidene. Men de er fint brede nok til at to lektere kan passere hverandre. Lekterne stikker 1,2 meter. Og det var bare lektere vi møtte. De frakter sand og flis og alt som egner seg i et stort åpent lasterom. Dette er den gamle måten å frakte varer på i Holland. Og kanaler er det overalt. Ikke rart at de tradisjonelle båtene i Holland er flate i bånn, og med noen rare vinger montert på sidene, som de senker ned som kjøl.

Det var en nydelig tur i sola med landskapet tett innpå på begge sider. Sothøner svømte i sivet og hegrer flakset plutselig opp foran båten. Noen ganger gikk bilveien kloss inntil kanalen, noen ganger åker og eng og skogholt. Vi passerte stadig små idyller med bittesmå hus, mange med tradisjonelle stråtak, nydelige hager og vinkende hollendere. Og ikke minst: BROER! Det var broer med jevne mellomrom, noen ganger flere etter hverandre med bare noen meter imellom. Det var broer som vipper oppover med en del på hver side, noen som løftes opp bare på ene siden, noen som trekkes inn under gatelegemet på den ene eller begge sider og jernbanebroer som dreier rundt sin akse på midten.

Da vi kom fram til Amsterdam, hadde vi vært gjennom 29 broer og 2 sluser. Første kvelden hadde vi følge (vi hang oss på) med en lekteskipper og hans sønn som fraktet spillolje. Vi fortøyde utenpå dem da vi måtte ligge et par timer og vente ved en bro hvor det pågikk malerarbeid. Den åpnet igjen 21.30, og da hadde vi en halv time til å gå før vi måtte fortøye i påler foran neste bro for natta. Broene stenger kl.22 og åpner igjen kl.06.  Dagen etter gikk turen videre gjennom det vennlige landskapet, små landsbyer og bondegårder. Vi kom gjennom byen Alkmaar som er ganske stor, med en blanding av både gammel og helt hypermoderne bebyggelse + husbåter på elva. Hvis vi hadde hatt bedre tid ville vi nok ha stoppet der.

haven_1990.jpgMen vi følte nok dette som en tjuvperm, så vi dro rett til  Amsterdam. Der fortøyde vi i ei kai med veteranbåter ute i den store kanalen, og så kunne vi gjøre byen i en og halv dag. Dessverre husket jeg ikke på å ta bilder mens vi var i kanalen. Jeg bare filmet. Det var jo dumt. Jeg lover å forbedre meg.  Fra Amsterdam tar det bare et par timer å gå ut til Ijmuiden og slusa som tar oss ut i Nordsjøen igjen. Der traff vi forresten igjen  en annen norsk båt, Jenny Marie, med skipper Oddmund og tre gutter fra Tromsø ombord. Siden har vi holdt følge via Scheveningen til Zeebrugge, og i morgen drar vi sammen over til Dover. Det gjelder å utnytte den fine østlige brisen.

Zebrygge, 15. oktober 2005

Ellen