NOR9132
ALBATROSS
OSLO

Reisebrev nr. 3

(25.september 2005)

Hei igjen!

Lenge siden sist. Vi har hatt visse vanskeligheter med å få sendt mail. Delvis skyldes det at mine (Ellens) ferdigheter foran PC’en ikke er overveldende (men jeg øver), og dels skyldes det at tilgjengeligheten av PC’er heller ikke er så stor. Reisebrev nr.2 klarte jeg aldri å få sendt. Jeg har prøvd fire ganger. Men gir jeg meg? NEEI. Jeg prøver igjen og sender også med brevet som skulle vært sendt fra Smøgen for en og en halv uke siden. Det har jo blitt uaktuelt å sette opp buss fra Oslo, men allikevel…….

Vi ble altså tatt opp på slippen forrige torsdag ettermiddag etter å ha ventet ved brygga siden tirsdag. Først på fredag begynte de å jobbe om bord. Deler måtte bestilles som ikke kom før mandag. Tirsdag ettermiddag var alt ferdig og vi ble satt på vannet. Potte tett! Det kom ikke inn en dråpe.

Onsdag formiddag bar det videre sørover. Nydelig selilas i vestavind hele veien til Marstrand. Torsdag gikk vi innerleia på grunn av at vinden var dreid til sørlig. Nydelig tur. Vi la oss ved Tången på Styrsø et stykke sør for Gøteborg. Der var vi fin posisjon til å krysse over til Danmark. Europa. Sivilisasjonen.

Skarp seilas på fredag med kurs rett sør-vest med vinden fra sør. Læsø er ikke lett å finne. Det er jo bare en sandbanke i havet. Den synes knapt over havflaten før man er ganske nær. Hva gjorde de i gamle dager uten GPS?  

I går kom vi til Hals ved innløpet til Limfjorden etter en nydelig dag med sol og nesten ingen vind, så vi gikk for motor med seilene bare som støtte. En liten hval fulgte oss et langt stykke på babord side.

Innseilingen til danske havner er spesielle i forhold til norske. Her er det ingenting, eller fint lite, i landskapet som indikerer hvor en er. Derfor har de et system med staker og lys og digre ”over ett-merker” som leder fartøyer utenom sandbankene og rett inn i havnen.

Men nå har det oppstått et nytt problem med motoren. Storebror på Smøgenvarvet har koblet kjølevanninntaket til akslingen annerledes enn det var. Det kommer inn kjølevann når motoren går, men når vi seiler får den ikke kjølevann. Propellen går rundt også når vi seiler og lader dynamoen. Dessuten er antagelig gummipakningene som er satt inn for å løfte motoren, for myke, slik at det gir for mye vibrasjon. Er det ikke det ene, så er det det andre.

 Men nå er det sånn at foran baugen her vi ligger tjoret fast til en rusten gammel havforskningsbåt på havna i Hals, står det ”Motorverksted” med store bokstaver på veggen. Derfor har skipperen bestemt at vi blir her i hvert fall til mandag så han får spurt litt om disse nye problemstillingene. Håper det ikke tar for lang tid. Og så håper jeg det finnes et bibliotek her hvor det er PC med USB-inngang. Eller så kanskje jeg finner det i Grenå eller hvor det nå er vi kommer neste gang.

Hals, 25.september, 2005

Ellen.