NOR9132
ALBATROSS
OSLO

PS til Reisebrev 15

(17.desember 2005)

PS: Vi ankom Funchal torsdag ettermiddag, og etter en ekspresstur til sykehuset for å sjekke årsaken til de økende smertene etter min frontkollisjon med sveiva på en av kvernene, røntgenbilde viste at ikke noe spesielt var galt, kunne vi gi oss Funchaljula i vold.

Den er som før nevnt spektakulær. Hvert eneste tre og hver eneste palme er illuminert med lyspærer, et tre er blått, et er grønt, et gult, et rødt osv. Alle palmene har hvite pærer. Dessuten er alle lyktestolper og evt. andre stativer + husvegger og tak fulle av fantasifulle dekorasjoner. Bilder av årets juledesign kan kjøpes hos en av fotografene i byen.

Men det mest elleville er tablåene som er satt opp etter hverandre bortover fortauet i en av hovedgatene. Eksempelvis:

1. Glamour-engel som spiller på harpe (batteri driver køller som slår på lange stenger og lager pling-plong) i et hav av julestjerner hvor det sitter/ligger horder av små englebabyer.

2. En flokk reinsdyr forspent julenissens slede klare til å ta av. Men nissen sjøl ligger og sover ved siden av sleden. Batteri får magen hans til å gå opp og ned.

3. Stor flokk med utstoppede geiter i en innhegning, med gjeter som står i døra til huset sitt. Hva det har med jul å gjøre vet ikke jeg.

Jeg har jo lurt på hvorfor de ikke har noen julekrybbe her. Men i dag kom den, dvs. de holder nå på å montere den. Den er på størrelse med Nasjonalteatrets scene og er alldeles overdådig flott.

Det er fantastisk å være her. Små konserter foregår mange steder utendørs i pur glede over jula, tror jeg. Flere folkedansgrupper opptrer rundt i byen. I går kveld overvar vi en fado-konsert fra en scene i parken. Det var flott. For de av dere som strever litt med å få opp julestemninga i vår hjemlige kommersialiserte, oppjagete variant, ta en tur til Madeira før jul. Noe å tenke på et annet år, kanskje?

Nå i dag ser det ut for at det muligens skal bli litt vanskelig å komme seg herfra til Kanariøyene med det første, fordi det er et varsel om sterk kuling som treffer området ved Kanariøyene om et par dager. Vi må heller vente til det har passert, og så kan vi nyte mer av Madeira så lenge.

Madeira, 17. desember, 2005.

Ellen. DS